Kajman żakare

Inna nazwa: kajman piraniowy.

Jest to gatunek gada z rodziny aligatorowatych.

Długość ciała – 2,5 do 3 m.

Miejscem występowanie tego kajmana jest Ameryka Południowa: północna Argentyna, południowa Brazylia i Boliwia oraz Paragwaj.

Szacowana dzika populacja wynosi od 100000 do 200000 osobników.

Z wyglądu podobny do kajmana okularowego i do niedawna był uważany za jego podgatunek. Jak u wszystkich kajmanów skórę grzbietu i brzucha pokrywają kostne płytki.

Jego nazwa pospolita „kajman piraniowy” nawiązuje do widocznych zębów dolnej szczęki, które wystają na boki szczęki górnej.

Kajman żakare jest słodkowodny. Zajmuje rozmaite siedliska w tym rzeki i jeziora. Ma najdalej na południe wysunięty zasięg spośród wszystkich kajmanów.

Gad ten zjada głównie ślimaki oraz ryby, płazy i gady.

Najczęściej w środku pory deszczowej samica buduje gniazdo w kształcie kopca, do którego składa od 21 do 38 jaj. Samica pozostaje w pobliżu gniazda i pomaga młodym przy wylęgu.

Młode opuszczają gniazdo w marcu.

Kajman żakare

Kajman żakare

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *