Połoz kaspijski

Występujący w południowo-wschodniej Europie od Półwyspu Bałkańskiego, aż po Ural oraz w Azji Mniejszej, połoz kaspijski jest jednym z największych węży naszego kontynentu, gdyż rekordowe okazy przekraczają 200 cm. Pomimo iż nie jest jadowity, budzi postrach u mieszkańców terenów, na których jest spotykany. Wynika to z wyjątkowej agresywności tego gada. Zaniepokojony nie ucieka, lecz przyjmuje pozycję obronną, polegającą na zwinięciu się w spiralę, i atakuje wroga gdy tylko ten zbliży się na odległość mniejszą niż metr. Gryzie wtedy wielokrotnie i dotkliwie.

Umaszczenie jest jednolite jasnobrązowe lub oliwkowe, czasem spotyka się osobniki ciemniejsze. Strona brzuszna jest przeważnie cielista lub słomkowa, aczkolwiek kolor ten może być ciemniejszy do czarnego włącznie.

Zamieszkuje przede wszystkim tereny suche z niską, trawiastą roślinnością. W okresach bezdeszczowych pojawia się w okolicach zbiorników wodnych.

Odżywia się przeważnie gryzoniami, niewielkimi ptakami i ich jajami, nie gardzi także jaszczurkami i wężami.

Wymaga przestronnego, łatwego w obsłudze terrarium z niewielkim basenem. Wystrój tworzy się z kamieni i korzeni ułożonych na piaszczystym podłożu.

Wymaga temperatury w przedziale 22-30°C z kilkustopniowymi wahaniami dobowymi.

Z uwagi na swoją agresywność i upodobania pokarmowe uniemożliwiające trzymanie w jednym zbiorniku kilku węży różnej wielkości, rozmnażany jest tylko sporadycznie. Jaja składane są w lipcu i czerwcu, a po około 2 miesiącach przychodzą na świat młode węże.

Wymaga zimowania w temperaturze 6-12°C przez okres 4-8 tygodni.

 Połoz kaspijski
Połoz kaspijski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *