Żółwiak drapieżny

Inna nazwa: żółwiak florydyjski

Żółwiak drapieżny to gatunek gada z podrzędu żółwi skrytoszyjnych z rodziny żółwiaków.

To jeden z największych słodkowodnych żółwi Ameryki Północnej.

Występowanie: wszystkie duże rzeki południowo-wschodnich obszarów Ameryki Północnej spływających do Zatoki Meksykańskiej.

Biotop: duże rzeki i jeziora.

Karapaks mocno spłaszczony pokryty gładką i miękką skórą.

Długość karapaksu do 50 cm, masa ciała do 35 kg.

Pokarmem tego gada są ryby, płazy, młode aligatory i ptaki wodne tj. kaczki, gęsi i ich pisklęta.

Czatuje na zdobycz nieruchomo na dnie albo powoli pływając przy powierzchni wody.

Ruchliwy, bardzo agresywny i żarłoczny.

Samica składa do jam wygrzebanych nad brzegiem wody do 25 jaj o średnicy 2,7 cm.

 

Żółwiak drapieżny

Żółwiak drapieżny

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *