Barczatka koniczynówka

Jest to motyl nocny z rodziny barczatkowatych.

Wahania liczebności, czasem pospolita.

Gatunek rozmieszczony w całej Europie.

Nie występuje na południu i północy.

Rozpiętość skrzydel od 45 ? 55 mm.

Przednie skrzydła barwy ochronnej, z białą, ciemno obrzeżoną plamka w środku.

Tylne skrzydło jednobarwne.

Okres lotu przypada od końca lipca do połowy września.

Czas lotu samca przypada na godziny popołudniowe i wieczorne.

Samice składają jaja wieczorem, rozrzucając je między rośliny.

Wydaje jedno pokolenie rocznie.

Zimują małe gąsienice lub jaja z wykształconymi wewnątrz gąsieniczkami.

Larwy żerują od maja do czerwca.

Gąsienice budują kokony kształtu jajowatego, jasnożółtej lub jasnobrązowej barwy. 

Gatunek preferujący miejsca suche, przytorza, ugory, jasne zagajniki, wyrobiska.

Rośliną pokarmową gąsienicy są koniczyna, komonica, lucerna, wyka i kostrzewa.

Barczatka koniczynówka

Barczatka koniczynówka

1 Comment

  1. jerzy skoniecki

    uuu jakie fajne

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *