Górówka boruta

Górówka boruta jest gatunkiem motyla z rodziny rusałkowatych.

W Polsce motyl ten występuje tylko na południu oraz na północ od Olsztyna.

Można go spotkać w świetlistych lasach, śródleśnych polanach, na obrzeżu lasów i na drogach leśnych.

Postać dorosła górówki boruty występuje od lipca do sierpnia.

Motyl lata nisko nad ziemią.

Cykl rozwojowy trwa przeważnie 2 lata.

Gąsienice odżywiają się liśćmi traw, głównie prosownicy rozpierzchłej i palusznika krwawego.

Żeruje powoli, w ciągu lata przechodzi 3-4 linienia.

Zimuje na tej samej roślinie, na której żeruje.

W następnym roku jeszcze żeruje, ale niedługo, po czym schodzi na ziemię, gdzie przeobraża się w brunatną poczwarkę.

Na początku czerwca z poczwarki wylęga się dorosły motyl.

Rozpiętość skrzydeł 37-45 mm.

Przednie odnóża są silnie skrócone, siada na 2 parach odnóży.

Górna powierzchnia skrzydeł czarnobrązowa z przepaską, samica ma przepaskę żółtomiodową, samiec pomarańczową.

Na pierwszej parze skrzydeł występują 4 pary czarnych oczek z białą kropką w środku; 3 oczka są duże, 1 małe (czasami go brak).

Na tylnej parze skrzydeł występują podobne oczka, z tym, że u samca są ich 3 pary, u samicy 5 par.

Na spodniej powierzchni tylne skrzydła są ciemnobrązowe i mają białą przepaskę.

Na brzegach skrzydeł czarno-białe frędzelki (zarówno u samca, jak i samicy).

Górówka boruta

Górówka boruta

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *