Jedwabnik morwowy

Jest to gatunek nocnego motyla z rodziny prządkowatych.

Ciało duże, owłosione, kolor białawy, skrzydła pokryte delikatnymi żyłkami.

Odżywia się liśćmi morwy.

Hodowany w Chinach i na Półwyspie Indyjskim od około 6000 lat p.n.e. ze względu na cenne, jedwabne nici oprzędu (kokonu).

Kokony jedwabnika zbudowane są z niezwykle długich nici (do 3 km z pojedynczego oprzędu) o szczególnych właściwościach fizycznych i wielkiej wytrzymałości.

Motyl ten jest udomowiony, obecnie nie występuje w naturze, stał się podstawą produkcji jedwabiu.

Rozpiętość skrzydeł jedwabnika morwowego to 4?6 cm.

Przypuszcza się, że pochodzi z Himalajów.

Samice jedwabników morwowych wydzielają feromon płciowy ? bombikol, który może zwabić samca z odległości 10 km.

Jedwabnik morwowy

Jedwabnik morwowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *