Oczobarwnica mniejsza

Oczobarwnica mniejsza jest gatunkiem ważki z rodziny łątkowatych.

Występuje w Europie i Azji.

Zasiedla wody stojące z elodeidami.

W Polsce ważka ta jest dość często spotykana.

Długość ciała tego owada wynosi około 30 mm.

Rozpiętość skrzydeł u oczobarwnicy mniejszej osiąga około 44 mm.

Imagines latają od czerwca do września.

Samce tego gatunku są mniejsze od samic i mają czerwone oczy.

Oczobarwnica mniejsza

Oczobarwnica mniejsza

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *