Oczobarwnica większa

Oczobarwnica większa jest gatunkiem ważki z rodziny łątkowatych.

Występuje w Europie i Azji.

Zasiedla wody stojące.

W Polsce jest gatunkiem pospolitym.

Długość ciała tej ważki osiąga około 38 mm.

Rozpiętość skrzydeł u oczobarwnicy większej wynosi około 48 mm.

Samce tego owada mają czerwone oczy.

Imagines latają od maja do sierpnia.

Oczobarwnica większa

Oczobarwnica większa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *