Osa dachowa jest inwazyjnym gatunkiem owada z rodziny osowatych. Naturalny zasięg jej występowania obejmuje  Europę, północną Afrykę i ciepłe regiony Azji.

W Polsce owad ten jest pospolity. Można go spotkać w lasach, ogrodach i na obrzeżach osiedli ludzkich.

Długość ciała robotnicy osy dachowej wynosi około 11?16 mm, a królowej 16?20 mm. Ubarwienie jest czarnobrązowe z żółtymi deseniami.

Osa dachowa żywi się owadami (np. komary, pszczoły miodne, muchy) oraz dojrzałymi owocami i sokami drzew.

Gniazda tych os mają przeważnie średnicę około 20?30 cm (zdarzają się znacznie większe – nawet 100 cm). Znajdują się w starych dziuplach lub w ziemi,  w otworach w murach, elementach dachu i innych dogodnych lukach budynków.

Użądlenie jest bolesne. Dla większości ludzi nie stanowi zagrożenia dla zdrowia (poza osobami uczulonymi).

Osa dachowa

Osa dachowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Heads up! You are attempting to upload an invalid image. If saved, this image will not display with your comment.

 


Najnowsze komentarze
Reklama
Partnerzy