Strzępotek edypus

Strzępotek edypus jest to motyl wielkością zbliżony do poprzednich gatunków, o jed­nolicie ubarwionej wierzchniej stronie skrzydeł (rdzawobrunatnej) bez oczek.

Na wewnętrznej stronie skrzydeł ma czarne oczka z żół­tą obwódką i białą kropką w środku.

Samica na przednim skrzydle ma 4-5 oczek, samiec zaś 2-3.

Na tylnym skrzydle, zarówno u sam­ca jak i u samicy, występuje 6 dużych oczek.

Strzępotki zamieszkują torfowiska i podmokłe łąki w okolicach Puszczy Białowieskiej i Chełma.

Gąsienice odżywiają się różnymi gatunkami traw.

 

 

Strzępotek edypus

Strzępotek edypus

2 Comments

  1. Krzysiek

    Na zdjęciu jest strzępotek hero a nie edypus.

    Reply
  2. admin (Post author)

    Dzięki za słuszną uwagę, błąd poprawiony

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *