Darownik przedziwny

Jest to gatunek pająka z rodziny darownikowatych, rodzaju Pisaura.

W Polsce jest pospolity.

Pająk ten żyje do około dwóch lat.

Darownik przedziwny jest szeroko rozprzestrzeniony; występuje w całej Europie, północnej Afryce i wschodniej Azji.

Lubi miejsca nasłonecznione, takie jak ogrody, obrzeża lasu, albo łąki.

Często można go zauważyć na niskich roślinach i krzewach.

Samice osiągają do 13 mm długości, a samce ? 11 mm.

Darownik przedziwny żywi się drobnymi owadami.

Nie buduje sieci, lecz poluje aktywnie.

Pająk ten ma charakterystyczne zaloty ? najpierw samiec napełnia nogogłaszczki nasieniem, następnie zabija muchę i oplata ją delikatnie pajęczyną.

Gdy to uczyni, szuka gotowej do kopulacji samicy, a kiedy ją odnajdzie, ofiarowuje jej muchę, by odwrócić jej uwagę.

Kopulacja trwa około godzinę.

Darownik przedziwny

Darownik przedziwny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *