Gryziel stepowy

Jest to jeden z trzech gatunków pająków z rodziny gryzielowatych występujących w Polsce.

Rozmiarami zbliżony do pozostałych gatunków z tego rodzaju (samce do 9 mm długości, samice do 20 mm).

Występuje głównie na nasłonecznionych, skąpo porośniętych stromych zboczach.

W Polsce najczęściej spotykany na południowym wschodzie.

Gryziel stepowy, podobnie jak wszyscy przedstawiciele gryzielowatych w Polsce, podlega ochronie prawnej.

Gryziel ten żywi się owadami i innymi niewielkimi bezkręgowcami.

Polują nocą, wchodząc do swych podziemnych norek (do 10 cm długości), wyłożonych oprzędem, i tam czatują na ofiary.

Gdy jedna z nich nastąpi na oprzęd, pająk chwyta ją i wciąga do nory.

Gryziel stepowy

Gryziel stepowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *