Karakurt

Inne nazwy: karakurt trzynastokropki, malmignat.

Jest to jadowity pająk z rodziny omatnikowatych, jeden z najbardziej niebezpiecznych pająków.

Karakurt zamieszkuje zachodnią i środkową Azję, po Turcję, Grecję, Hiszpanię, Włochy, Chorwację, Cypr aż do południowej Francji, Korsyki oraz północną Afrykę. Występuje w suchych, odkrytych miejscach (także na polach uprawnych); w czasie cyklicznych masowych pojawów można tam spotkać nawet kilka pająków na 1 metr kwadratowy.

Długość ciała 8-15 mm (samica) i 4-7 mm (samiec) – jego jad jest niebezpieczny dla człowieka i dużych zwierząt jak krowy, wielbłądy, konie.

Pająk ten ma barwę czarną i kulisty kształt odwłoka, na brzusznej jego stronie występuje czerwona plama w kształcie klepsydry, a na grzbietowej 8?13 żółtawych lub czerwonawych plamek.

Bliski krewny czarnej wdowy, często z nią mylony.

Jednak jad karakurta jest bardziej niebezpieczny dla człowieka i częściej bywa śmiertelny.

Najbardziej agresywne są samice pilnujące kokonów z jajami; samica najczęściej zjada samca w czasie kopulacji.

 

Karakurt

Karakurt

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *