Kosarz ścienny

Jest to gatunek pajęczaka z rzędu kosarzy, z rodziny Phalangiidae.

Kosarz ścienny zamieszkuje głównie zabudowania.

Spotkać go można w Europie (również w Polsce), środkowej Azji i na Kaukazie, w Ameryce Północnej oraz na Tasmanii.

Kosarz ten posiada szary głowotułów jajowatego kształtu o długości ok. 6?9 mm. oraz 4 pary cienkich, długich odnóży krocznych, których rozpiętość dochodzi do kilkunastu cm.

Poza odnóżami krocznymi posiada też szczękoczułki i nogogłaszczki. Nie ma gruczołów jadowych.

Kosarz ścienny prowadzi nocny tryb życia; podczas dnia pozostaje w ukryciu. Nie przędzie sieci, a ofiary atakuje z ukrycia.

Jego pożywieniem są drobne owady i roztocze.

Kosarze zjadają też pokarm roślinny.

Kosarz ścienny

Kosarz ścienny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *