Albatros wędrowny

Albatros wędrowny występuje na Pacyfiku i na wszechoceanie półkuli południowej.

Jest to ptak o największej rozpiętości skrzydeł – 350 cm. Na pełnym morzu da się wypa­trzyć albatrosa z oddalenia paru kilometrów. Choć nie wróży blisko­ści lądu, od pradziejów dla mary­narzy jest taką dobrą wróżbą, jak dla rolnika bocian.

Największa w świecie rozpiętość to nie jedyny rekord skrzydeł albatrosa. Są też wyjątkowe ze względu na stosunek swej długości do szerokości, który wynosi 1:2,5.

Jako wieczny podróżnik, jest królem ptaków migrujących. W da­lekich rejsach przecina tak ustron­ne obszary oceanów, że słabo znamy jego trasy.
Albatros wę­drowny rozwija w tych nieustają­cych lotach prędkość 80 km/h. Nie byłoby to rekordem absolutnym, gdyby nie to, że prąc dniem i no­cą tysiące kilometrów, ten pięk­ny ptak nie musi poruszać skrzydłami.

Wzbudził tym podziw i zadrość bioników przenoszących wynalazki przyrody na grunt tech­niki. Ptak ten bowiem opanował finezje dynamicznego lotu szybowego, z którym nie potrafimy się uporać.

Doskonale opływowe linie długich skrzydeł i fenomenalne Ich umięśnienie, w toku ewolucji doprowadziły albatrosa do takiego kunsztu.

 

Albatros wędrowny

Albatros wędrowny

2 Comments

  1. Marcin

    Hmm, chciałbym zobaczyć takiego albatrosa ze skrzydłami na 350cm a wielkosci 14cm, bo tak wynika z twoich NIEPRAWDOPODOBNYCH danych.

    Reply
  2. Kasia

    Dzięki za uwagę, nie powinno być 25, tylko 2,5 🙂 Pozdrawiam

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *