Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna występuje w równikowej Afryce i w południowej Azji; papuga ta została introdukowana w zachodniej Europie, Ameryce Północnej, na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Papugi te często spotykamy w hodowlach domowych.

Szczu­pły, zgrabny ptak ma jednolicie zielony tułów, cienki, szmaragdo­wy ogon nieco dłuższy od reszty ciała oraz czerwony dziób.

Czarno bramowana szkarłatna kolia na szyi i czarne podgardle to ozdoby samców.

Aleksandretty mnożą się bez zahamowań.

W połowie lat 70. równocześnie w kil­ku miastach nie­mieckich, prze­de wszystkim w Kolonii oraz nadreńskim uzdrowisku Wiesbaden, pewna liczba tych papug zbiegłych z hodowli pojawiła się na swobo­dzie.

Po szczęśliwym przezimowa­niu przybywało ich szybko, bo chętnie gniazdowały w dziuplach oraz wystawianych im skrzynkach lęgowych.

Dziś swobodnie fruwająca aleksandretta obrożna niko­go nie dziwi w zacho­dniej Europie.

Wręcz pospolita stała się w krajach Beneluksu.

Czy ta barwna papuga rozgości się także u nas? Największe szanse ma na Po­morzu Zachodnim. Taka perspektywa budzi mie­szane uczucia. Chcąc prze­trwać, ów egzotyczny gość mu­siałby z przedsiębiorczością pi­rata zdobywać i miejsce na gniazdo, i kawałek przestrzeni życiowej – kosztem skrzydlatych tuziemców.

Jeśli aleksandretta rozgości się również w którymś z naszych miast, będzie to wyjątek od reguły, że papuga nie jest polskim ptakiem.

Aleksandretta obrożna
Aleksandretta obrożna

1 Comment

  1. Malinka

    Śliczny ptaszek, chciałabym mieć takiego, ale niestety rodzice nie pozwalają mi na żadne zwierzę, szkoda 😥

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *