Biegus malutki

Najmniejszy biegus, wielkości rudzika. Nogi i prosty dziób krótkie i czarne. W szacie godowej wierzch, gtowa, często także i pierś w przeważającej części lśniące, rdzawobrązowe, natomiast brzuch biały. W szarej szacie spoczynkowej można go rozróżnić tylko na podstawie wielkości. Jesienią pojawiają się przeważnie młode ptaki z typowym podwójnym, białym rysunkiem V na wierzchu. W locie podobny do blegusa zmiennego, lecz mniejszy. Głos: krótkie i wysokie ?tit”. Długość 13 cm, siąg 29 cm.

Biegus malutki gniazduje na północnych wybrzeżach Europy i Azji. W maju, a często także od sierpnia do października odpoczywa w małych grupach na naszym wybrzeżu lub na rozlewiskach nadmorskich.

Na zimę przelatuje do południowej Afryki.

 Biegus malutki
Biegus malutki

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *