Biegus morski

Biegus morski ma 21 cm, waży 85 g.

Nieco większy od biegusa zmiennego, przy krótkich nogach wygląda na bardziej przysadzistego; nogi, a także nasada dzioba żółtawe; grzbiet ciemnobrązowy z rdzawoczerwonym i białym rysunkiem.

W szacie spoczynkowej przewaga brązu i szarości, brzuch biały.

W locie ptak ten jest bardzo ciemny.

Niezbyt płochliwy; poza okresem godowym towarzyski; lot tokowy samca wirowy i ślizgowy, ze skrzydłami trzymanymi do dołu.

Biegus morski poza lęgowiskiem niezbyt chętnie się odzywa; wzlatując ?wiit”, ?wiit-wit”, ?tritt-tritt”.

Śpiew przy gnieździe, podobnie jak u dzięcioła zielonego, fletowo-wibrujący.

Środowiskiem tego ptaka są tundra mszarna i porostowa, bezdrzewne wyżyny, skaliste wyspy przybrzeżne; poza okresem lęgowym strefa przyboju na skalistych i żwirowych wybrzeżach.

Pożywieniem biegusa morskiego są małe ślimaki i skorupiaki.

Lęgi tego ptaka przypadają na miesiące: czerwiec – lipiec, 4 jaja, wysiadywanie jaj trwa 21-22 dni, młode zdolne do lotu po 3-4 tygodniach.

Gniazdo biegusa morskiego mieści się w muldzie ziemnej.

 Biegus morski
Biegus morski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *