Bocian czarny

Bocian czarny ma 97 cm, waga tego ptaka to 3000 g.

Bocian ten jest czarny, z metalicznym zielonkawym i purpurowym połyskiem; brzuch i pokrywy podogonowe białe; dziób i nogi czerwone.

Wykorzystując wstępujące prądy powietrzne często całymi godzinami szybuje na znacznej wysokości; bardzo płochliwy.

W locie szyja i skrzydła czarne, brzuch i ramiona białe; szyja wyciągnięta.

Głos tego ptaka to zawołanie w locie ,,fiyyo”; w zdenerwowaniu ?fiich”.

Środowiskiem bociana czarnego są pierwotne lasy liściaste i iglaste z potokami, bajorkami, starorzeczami.

Pożywieniem tego ptaka są ryby, traszki i żaby.

Lęgi bociana czarnego przypadają na miesiące: kwiecień – lipiec; 4 jaja, czas wysiadywania: 30-35 dni, młode w gniaździe: 62-69 dni.

Duże gniazdo z chrustu na drzewach.

 Bocian czarny
Bocian czarny

1 Comment

  1. hades.com

    :mrgreen: bardzo dzięki za ta niewielką rzecz na tym świecie jak bym tego nie napisał dostał bym 1 PAŁE 👿

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *