Brodziec piegowaty

Brodziec piegowaty jest gatunkiem średniego ptaka wędrowny z rodziny bekasowatych.

Zamieszkuje Amerykę Północną między Nową Szkocją i Zatoką Hudsona, a Alaską i Oregonem.

Zimuje na wschodnim wybrzeżu od Nowego Jorku po Zatokę Meksykańską, a na zachodnim od Kalifornii po Amerykę Środkową.

Pojedyncze osobniki pojawiają się w Europie, w tym w Polsce, na Dalekim Wschodzie i Mikronezji. Zanotowano również jedno pojawienie się tego ptaka w RPA.

Ptak ten występuje na podmokłych obszarach tajgi, zimą wybiera wybrzeża morskie.

Jest to gatunek chroniony.

W upierzeniu godowym wierzch ciała brązowy z ciemnymi i jasnymi plamami. Spód ciała jasny.

Głowa, szyja i pierś czarno nakrapiane. Dziób czarny. Na bokach i brzuchu czarne prążki. Nad okiem wyraźna jasna brew. Nogi żółte.

W szacie spoczynkowej spód ciała blady z brązowymi plamkami. Wierzch szarobrązowy z jasnymi cętkami.

Długość ciała tego ptaka wynosi ok. 30-40 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 58-66 cm.

Masa ciała wynosi ok. 170 g.

Brodziec piegowaty żywi się bezkręgowcami i drobnymi kręgowcami.

Ptak ten gniazdo zakłada na ziemi.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu 3-4 jaja.

Jaja wysiadywane są przez okres około 23 dni głównie przez samicę.

Pisklęta pierzą się po 18-20 dniach, do tego czasu opiekują się nimi oboje rodzice.

Brodziec piegowaty

Brodziec piegowaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *