Brodziec plamisty

Brodziec plamisty jest gatunkiem małego ptaka wędrownego z podrodziny słonek w rodzinie bekasowatych.

Zamieszkuje Amerykę Północną od Arktyki po południe USA. Zimuje od południa USA po zachodnie Antyle i w Ameryce Południowej.

W niewielkich ilościach pojawia się w Europie (m.in. w Polsce), na Syberii i na azjatyckim wybrzeżu Pacyfiku oraz na Marianach.

Ptak ten występuje na brzegach zbiorników wodnych z brzegami o niezbyt gęstej roślinności.

Brodziec plamisty jest pod ochroną.

W szacie godowej wierzch ciała obu płci oliwkowobrązowy, spód biały z dość dużymi czarnymi plamami. Bez plam jedynie podogonie i dolna część brzucha. Nogi cieliste, dziób krótki, ciemny z żółtą nasadą.

Samica jest nieco większa od samca, ma większe czarne plamy, które pokrywają brzuch do poziomu niższego niż u samca. W szacie spoczynkowej czarne plamy zanikają.

Długość ciała wynosi ok. 10-18 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 37-40 cm. Ptak ten waży ok. 34-50 g.

Pożywieniem są bezkręgowce i drobne kręgowce.

Brodziec plamisty gniazdo zakłada na ziemi, pod osłoną roślin.

W ciągu roku wyprowadza do 5 lęgów, składając w maju-sierpniu 3-4 jaja.

Jaja wysiadywane są przez okres 19-22 dni przez obydwoje rodziców, jednak z większym udziałem samca. Pisklęta usamodzielniają się po około 4 tygodniach.

Podczas wychowywania młodych samica może kopulować z innnym samcem, a następnie z nim podjąć wysiadywanie jaj, podczas gdy poprzedni lęg pozostaje pod opieką ojca.

W ten sposób samica może w ciągu sezonu znieść jaja zapłodnione przez 4 różnych samców.

Brodziec plamisty

Brodziec plamisty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *