Brodziec śniady

Brodziec śniady jest gatunkiem średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych.

Zamieszkuje obszar od północnej części Półwyspu Skandynawskiego, poprzez północno-zachodnią Rosję, Syberię po Półwysep Czukocki.

Zimuje od Europy Zachodniej poprzez basen Morza Śródziemnego do Afryki Równikowej oraz poprzez Bliski Wschód, Indie po Azję południowo-wschodnią, południowo-wschodnie Chiny i Tajwan.

W Polsce nielicznie, lecz regularnie pojawia się podczas przelotów w kwietniu-maju i sierpniu-listopadzie.

Brodziec śniady preferuje bagna i brzegi jezior w pasie tundry i lasotundry.

Gatunek chroniony.

Długość ciała wynosi ok. 30-35 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 55-65 cm.

Ptak ten waży ok. 100-230 g.

Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym całe ciało łupkowo-czarne z białymi prążkami i plamkami głównie w tylnej części ciała. Kuper i ogon pozostają białe. Na ogonie czarne, poprzeczne prążkowanie. Dziób czarny z czerwoną nasadą, a nogi czerwonobrązowe.

W upierzeniu spoczynkowym wierzch ciała szarobrązowy z jasnymi plamkami, a spód ciała biały z delikatnym szarawym nalotem lub deseniem. Osobniki młodociane podobne do dorosłych w szacie spoczynkowej, jednak ciemniejsze, z gęstszym plamkowaniem, szczególnie w przedniej części ciała, i z żółtopomarańczowymi nogami.

Pożywieniem tego ptaka są wodne bezkręgowce, które zdobywa brodząc w wodzie.

Brodziec śniady gniazdo zakłada na ziemi.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu 4 jaja.

Czas wysiadywania lęgu sporny. Samica zazwyczaj opuszcza samca i młode przed pierzeniem się tych ostatnich.

Brodziec śniady

Brodziec śniady

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *