Burzyk żółtodzioby

Burzyk żółtodzioby (Calonectris diomedea) jest gatunkiem dużego ptaka oceanicznego z rodziny burzykowatych.

Gnieździ się na wschodnim wybrzeżu Atlantyku, Azorach i Maderze (C. diomedea borealis) oraz wybrzeżach Morza Śródziemnego (C. diomedea diomedea).

Zimuje w pobliżu wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej.

Istnienie trzeciego podgatunku C. diomedea edwardsii sporne.

Na Bałtyku sporadycznie obserwowano podgatunek atlantycki.

Ptak ten preferuje otwarte morze.

Długość ciała burzyka wynosi ok. 46 – 56 cm, rozpiętość skrzydeł 100 cm – 130 cm.

Masa ok. 600 g – 890 g.

Wierzch ciała brązowy, spód biały, dziób jaskrawożółty.

Pożywieniem tego ptaka są ryby, skorupiaki, głowonogi i odpadki zbierane z powierzchni wody.

Burzyk żółtodzioby gnieździ się kolonijnie, na skalnych wysepkach i klifach.

Jeśli to możliwe kopie nory.

W zniesieniu jedno jajo.

Jajo wysiadywane jest przez okres około 54 dni przez obydwoje rodziców.

Burzyk żółtodzioby

Burzyk żółtodzioby

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *