Chwostka jasnowąsa

Chwostka jasnowąsa to gatunek z rodziny pokrzewkowatych, podrodziny chwostek. Długość ciała 13-16 cm.

U samca wierzch głowy, szerokie ?wąsy” i płaszcz jasnoniebieskie, pierś niebieskoczarna, kark i kuper czarne, brzuch biały, ogon niebieskawy, skrzydła brązowawe, a u ich nasady występują kasztanowe plamy. Samica jest z wierzchu szarobrązowa, a od spodu żółtawobiała.

Chwostka jasnowąsa zamieszkuje zakrzewienia w sąsiedztwie bagien, a także podmokłe przestrzenie wzdłuż strumieni, porośnięte trawą Lepidosperma longitudinale.

Chwostka ta jest owadożerna.

Kuliste gniazdo z bocznym wejściem zbudowane jest z suchych traw i liści eukaliptusa. Umieszcza je zwykle w kępie traw, blisko ziemi, często na brzegu strumienia. Zdarzają się też gniazda dalej od wody, położone bezpośrednio na ziemi lub dość wysoko na gałęzi eukaliptusa. Gniazdo wyściełane jest puchem roślinnym, piórkami, strzępami kory i mchem. 2?3 jaja w zniesieniu. Budową gniazda i wysiadywaniem, które trwa 15-16 dni, zajmuje się wyłącznie samica. Pisklęta przeby-wają w gnieździe 12-13 dni. Karmią oboje rodzice.

Chwostka jasnowąsa występuje w południowo-zachodniej Australii.

 Chwostka jasnowąsa
Chwostka jasnowąsa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *