Cietrzew

Cietrzew jest bardzo nielicznie lęgowy w Polsce.

Gniazduje w rozległych borach z dużymi płatami jagód, blisko otwartych podmokłych terenów.

Zjada pączki i pędy sosen, brzóz i modrzewi.

Niebieskawoczarnego samca nietrudno jest rozpoznać, natomiast samicę można pomylić z niezwykle rzadką u nas pardwą, od której jest bardziej szara, ma biały pas na skrzydłach i rozwidlony ogon.

Ponadto cietrzewie latają cicho.

Siedząc na drzewach lub podczas wiosennych toków, kiedy samce zabiegają o względy samic, wydają bulgoczące i syczące głosy.

Cietrzewie są duże (40-53 cm).

 Cietrzew
Cietrzew

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *