Cyraneczka

Cyraneczka jest najmniejszą kaczką europejską. Z ledwością osiąga wielkość i masę ciała kuropatwy. W Europie występuje w Islandii, Wielkiej Brytanii, Francji i Skandynawii oraz na terenach położonych na wschód od niej. Jest ptakiem wędrownym, jedynie populacje południowo- i zachodnioeuropejskie nie opuszczają w zimie swojej ojczyzny. Zimowiska jej położone są na afrykańskim i europejskim obszarze Morza Śródziemnego, w Azji Mniejszej i Zachodniej, a także w Afryce Wschodniej. Cyraneczki skandynawskie oraz pochodzące z północno-zachodniej Rosji spędzają zimę we Włoszech, w południowej i zachodniej Francji oraz w Hiszpanii. Populacje zasiedlające obszar nadbałtycki i Islandię odlatują zimą na Wyspy Brytyjskie. Już na zimowiskach, przebywając w dużych stadach, dobierają się w pary, które wkrótce po stopieniu się lodów pojawiają się na swoich terenach lęgowych. Pożywienie cyraneczki składa się zarówno z pokarmu roślinnego jak i zwierzęcego, jednak z przewagą roślinnego. Z upodobaniem żeruje w płytkich wodach. W jesieni można ją często zobaczyć w mule opuszczonych stawów. Wędrówkę jesienną rozpoczyna na ogół we wrześniu lub październiku, jednak niektóre osobniki dopiero pojawienie się pierwszego mrozu skłania do odlotu do ciepłych krajów. W okresie godowym można usłyszeć jej melodyjne ?krik krik”. Cyraneczki słyną ze sztuki latania. Z łatwością poruszają się lotem zygzakowatym, nawet przy prędkości wynoszącej prawie 100 km/h. Cyraneczka należy do gatunków zagrożonych wyginięciem.

Kaczor ma głowę czerwonobrunatną i zieloną, żółto obramowaną pręgę biegnącą przez oko, tułów szary, pod piórami ogonowymi żółta plama; kaczka brązowawa. Oba gatunki mają zielone lusterko. Pożywienie stanowią rośliny, czasem drobne zwierzęta. Biotop: małe zbiorniki wód stojących z brzegami gęsto porośniętymi roślinnością bagienną, łąki.

Areał lęgowy: W Europie w Islandii, Wielkiej Brytanii, Francji i Skandynawii.Okres lęgów przypada na miesiące kwiecień-maj. Miejsce zimowania to tereny śródziemnomorskie, Azja Mniejsza i Zachodnia, Afryka Wschodnia. Okres wędrówek: wrzesień-październik i marzec-kwiecień. Forma wędrówki: częściowo wędrowna.

 Cyraneczka ? samiec i samica
Cyraneczka ? samiec i samica

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *