Cyranka modroskrzydła

Cyranka modroskrzydła jest średnim ptakiem wodnym z rodziny kaczkowatych. Zamieszkuje północną część Ameryki Północnej. Zimuje w obu Amerykach na południe od linii Kalifornia – Karolina Północna osiągając Chile i Argentynę. Ptak ten często pojawia się na Antylach i Bahamach. Cyrankę rzadziej spotyka się na Galapagos, Grenlandii, Aleutach, Hawajach oraz Europie i Afryce Północnej. W Polsce pojawia się sporadycznie.

Ptak ten preferuje różnorodne zbiorniki śródlądowe. Latem preferuje małe, gęsto zarośnięte oczka i wolno płynące rzeki, a zimą duże i płytkie zbiorniki wodne.

Długość ciała wynosi ok. 35 – 41 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 65 cm. Cyranka modroskrzydła waży ok. 260 – 410 g.

Samiec ma głowę i szyję łupkowoczarną ze śliwkowym, metalicznym połyskiem. U nasady dzioba charakterystyczny biały sierp. Grzbiet ciemny ze słabo zaznaczonym cętkowaniem. Reszta tułowia, w tym brzuch, rdzawobrązowa z ciemnymi plamkami. W locie widoczna na wierzchu skrzydła błękitna pokrywa skrzydłowa.

Lusterko zielone, spód skrzydeł biały. Samica i samiec w szacie spoczynkowej oliwkowobrązowe z błękitnymi pokrywami skrzydłowymi. Samica ma biały brzuch.

Pożywieniem tego ptaka są bezkręgowce wodne uzupełnione przez rośliny wodne i lądowe.

Gniazdem cyranki są płytkie zagłębienia w pobliżu wody.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju 6 do 15 oliwkowobiałych do kremowych jaj o średnich wymiarach 46 x 33 mm i średniej masie 29 g.

Jaja wysiadywane są przez okres 21 do 27 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po wykluciu, usamodzielniają się po 35 – 44 dniach. Opiekuje się nimi wyłącznie samica.

Cyranka modroskrzydła

Cyranka modroskrzydła

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *