Czajka towarzyska

Czajka towarzyska jest gatunkiem średniego ptaka wędrownego z rodziny sieweczkowatych. Zamieszkuje środkową i południową Rosję oraz Kazachstan. Zimuje w Sudanie, Erytrei w Lewancie, na Półwyspie Arabskim oraz w Pakistanie i Indiach, prawdopodobnie również w Iraku.

Do Polski zalatuje sporadycznie.

Można ją spotkać na stepie i półpustyni.

Gatunek chroniony.

Długość ciała czajki towarzyskiej wynosi ok. 25-30 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 68-75 cm. Ptak ten waży ok. 150-250 g.

Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej boki głowy, szyja, pierś i wierzch ciała szare. Na skrzydłach odcień brązowy. Na wierzchu głowy czarna czapeczka z białą obwódką. Przez oko czarny pas. Ogon biały z czarną plamą na końcu.

Przednia część brzucha rdzawa, tylna biała. Nogi i dziób ciemne. W szacie spoczynkowej oraz osobniki młodociane mają czapeczkę brązową i brzuch cały biały.

Pożywieniem tego ptaka są owady z niewielką domieszką roślin.

Czajka towarzyska gniazdo zakłada na ziemi. Tworzy niewielkie, luźne kolonie (gniazda co 25-50 m) złożone z 5 do 20 par. Ptaki monogamiczne o silnym terytorializmie.

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu-maju 2 do 5 jaj.

Jaja wysiadywane są przez okres około 22 dni, głównie przez samicę.

Czajka towarzyska

Czajka towarzyska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *