Czerwonak

Czerwonak to gatunek z rodziny czerwonaków.

Długość ciała około 120 cm, rozpiętość skrzydeł około 140 cm, ciężar 2,1-4,1 kg.

Upierzenie białe, jedynie nasadowa część wierzchu skrzydła jest ciemnoróżowa, a lotki czarne. Dziób, w porównaniu z innymi przedstawicielami rodziny, stosunkowo słabo zgięty.

Zamieszkuje płytkie, słodkie i słonawe wody, zwłaszcza delty rzek i zalewy morskie, a także słone jeziora w stepowych i pustynnych rejonach.

Czerwonak zjada różne zwierzęta i części roślinne nie przekraczające 10 mm długości, np. larwy owadów, skorupiaki, narybek, ślimaki, nasiona roślin słonolubnych.

Biologia rozmnażania jak pozostałych czerwonaków.

Największa ze znanych kolonii lęgowych tego gatunku (w Indiach) liczy około 10 tys. par. W Europie gnieździ się w delcie Rodanu. Występuje wyspowo nad Morzem Kaspijskim, Zatoką Perską, w niektórych częściach Afryki, na ciepłych wybrzeżach Atlantyku i podzwrotnikowych wyspach Ameryki.

Już w czasach historycznych zostały wyniszczone kolonie lęgowe w Egipcie, na Sycylii, w delcie Wołgi i Uralu oraz na Florydzie. Do Polski zalatuje sporadycznie.

 Czerwonak
Czerwonak

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *