Drop

Długość ciała samca 95-102 cm, samicy 80-85 cm. Rozpiętość skrzydeł ponad 2 m. Jest najcięższym latającym ptakiem. Samiec waży od 6,5 kg do 17 kg, samica od 3 do 5,5 kg.

W Polsce jest to gatunek skrajnie zagrożony, prawie wymarły. Występuje w strefie stepu i lasostepu, niekiedy też na polach z uprawą zbóż, rzepaku i lucerny, na łąkach i pastwiskach, jest ptakiem potrzebującym do życia bardzo rozległych, płaskich, pustych, porośniętych niewysoką trawą, spokojnych terenów, zapewniających mu wielokilometrową obserwację.

Rozbudowa linii energetycznych i używanie samolotów do prac w rolnictwie to, obok chemizacji oraz w przeszłości nadmiernych polowań, główne przyczyny jego wyginięcia.

Samica uzyskuje dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat, samiec dopiero w 5-6 roku życia. Drop zjada głównie zielone części roślin, latem również owady i inne drobne zwierzęta.

Gniazda zakłada na ziemi. Budową gniazda, wysiadywaniem jaj i opieką nad pisklętami zajmuje się tylko samica. Samiec przez cały okres lęgowy tokuje i może się łączyć z innymi samicami.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

 Drop
Drop

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *