Drozd obrożny

Samiec drozda obrożnego jest jedynym ptakiem tej wielkości z białą półobrożą na piersi. Przeważnie śpiewa ze szczytu drzewa. Nie jest płochliwy.

Ptak ten ma 25 cm. Samica ma niewyraźną półobrożę, młode wcale jej nie mają. W niektórych szatach wygląda jak pokryty łuską.

Śpiew składa się z krótkich zwrotek.

Występuje w Alpach w strefie borów iglastych do granicy drzew i w strefie kosodrzewiny; w Polsce w Karpatach i Sudetach, w lasach świerkowych aż do ich górnej granicy. Miesiące: III-X (XI).

Areał lęgowy podzielony na dwie części: góry środkowej i południowej Europy oraz Skandynawia i północ Wielkiej Brytanii. Gniazduje przeważnie powyżej 1000 m n.p.m. Przy obfitych opadach śniegu spotykany niżej.

 Drozd obrożny
Drozd obrożny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *