Dudek

Areał lęgowy dudka w Europie w ostatnim dziesięcioleciu znacznie się zmniejszył. Głównie wycofał się on z obszarów północno-zachodnich. Już w XIX wieku ustąpił z Danii, a w środkowej Europie jego populacja szybko maleje. Dudek europejski opuszcza swoje miejsca lęgowe we wrześniu i październiku. Udaje się do zimowisk w gorącej Afryce Równikowej. Tylko nieliczne osobniki zatrzymują się na okres zimy w obszarze Morza Śródziemnego. Dudki gniazdujące na Syberii odlatują do Indii i Indochin. Do tej pory nie można było ustalić głównego szlaku wędrówki dudka. Wydaje się, że poszczególne ptaki ciągną w kierunku od południowo-zachodniego do południowo-wschodniego tworząc szeroki wachlarz, przy czym w obieraniu określonego szlaku nie ma różnic między ptakami pochodzącymi ze wschodniej, czy też z zachodniej części Europy. Po powrocie do miejsc lęgowych dudki gniazdują w dziuplach lub w półdziuplach. 5-7 złożonych jaj wysiadywanych jest wyłącznie przez samicę, która opuszcza gniazdo rzadko i na bardzo krótko. Samiec wzorowo opiekuje się wysiadującą partnerką i przynosi jej pożywienie. Stanowią go przeważnie owady, głównie chrząszcze i owady dwuskrzydłe, ale mogą tu też być drobne kręgowce, jak np. jaszczurki. W locie dudek przypomina sójkę, jednak jego lot przebiega bardziej zrywami; ponadto już z daleka widoczny jest czarno-biały deseń na skrzydłach. Wytrwale powtarzany głos wysiadującej samicy można opisać jako ?du du du”. Gatunek ten jest zagrożony wymarciem.

Dudek na głowie jest różowy, zakończony czarno, nastroszony, pierzasty czub; dziób wygięty ku dołowi. Pożywienie stanowią chrząszcze, dwuskrzydłe, błonkoskrzydłe, czasem drobne kręgowce. Biotop to teren otwarty, bogaty w łąki i pastwiska, a także partie lasu lub aleje z drzewami obfitującymi w dziuple. Areał lęgowy: strefy umiarkowane i cieplejsze Europy, Azja i Afryka Północna Okres lęgów przypada na miesiące kwiecień-maj.

Dudek zimuje w Afryce tropikalnej na południe od Sahary, sporadycznie nad Morzem Śródziemnym. Okres wędrówek trwa w miesiącach wrzesień ? październik i kwiecień. Forma wędrówki: wędrowny.

 Dudek z młodymi
Dudek z młodymi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *