Edredon

Edredon ma 58 cm, ptak ten waży 1300-2800 g.

Ciężka kaczka morska, niemal wielkości gęsi, o charakterystycznym profilu głowy; samiec – grzbiet biały, brzuch czarny, potylica i boki szyi jasnozielone, ciemię czarne; samica – ubarwiona jak samica krzyżówki, ale z prążkowaną piersią, łatwa do odróżnienia po bardziej masywnej budowie i wydłużonym zarysie głowy.

Samiec woła dźwięcznie ?u-uuu-u-uuu”; samica zaś nisko ?korr korr”.

Edredona można spotkać na wybrzeżach morskich.

Pożywieniem tego ptaka są małże, ślimaki, skorupiaki oraz rozgwiazdy.

Lęgi tego ptaka w miesiącach: maj – czerwiec, 4-9 jaj, jaja wysiadują 25-26 dni, młode zdolne do lotu w 8-10 tygodniu.

Gniazdo edredona znajduje się na ziemi.

 Edredon
Edredon

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *