Filemon sępiogłowy

Filemon sępiogłowy to gatunek z rodziny miodojadów.

Jest to duży (ok. 30 cm długości) ptak o dość niezwykłym wyglądzie: naga, czarna głowa z czerwonymi, nabrzmiałymi pręgami nad i pod okiem, a także kryza z białych piór wokół szyi sprawiają, że filemon sępiogłowy wygląda jak miniatura sępa.

Grzbiet, skrzydła i długi, biało zakończony ogon są brunatno-szare, spód białawy.

Pierwotnym biotopem filemona sępiogłowego były zapewne widne lasy, lecz obecnie spotyka się go głównie na polach i plantacjach; bywa oskarżany o niszczenie zasiewów – wbrew nazwie rodziny żywi się głównie owocami, a także owadami, a nawet drobnymi kręgowcami.

Okres lęgowy trwa od sierpnia do stycznia.

Głębokie, miseczkowate gniazdo, zbudowane z kory i traw spojonych pajęczyną, umieszczone jest często nad wodą, na wysokości do 20 m.

2-4 czerwonobrązowe jaja są fioletowo nakrapiane.

Zamieszkuje wschodnią Australię.

 Filemon sępiogłowy
Filemon sępiogłowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *