Gadożer

Gadożer uderzająco dużą okrągłą głową i żółtymi oczami przypomina sowę.

Długość gadożera to 64-70 cm; siąg 165-185 cm. Wyraźnie większy od myszołowa. Ubarwienie ma dosyć zmienne; można wyróżnić osobniki o ciemnym i jasnym ubarwieniu. Ciemne mają brązową wierzchnią stronę ciała, głowę i piersi. Spód ciała jaśniejszy z ciemnymi podłużnymi prążkami. Jasne mają jaśniejsze, szarobrązowe ubarwienie wierzchniej strony ciała, biały spód pokryty ciemniejszymi plamami od podgardla do piersi.

Rzadki ptak gniazdowy w południowej i wschodniej Europie. W Europie Środkowej nieliczny na Węgrzech, Słowacji, w Czechach i wschodniej Polsce. Spotyka się go na ciepłych otwartych bagnach, wrzosowiskach i w niedużych zadrzwieniach, w okolicach obfitujących w węże i inne gady. Na południu Europy gnieździ się głównie na ubogich górskich tere-nach z pojedynczymi wysokimi drzewami. Zimuje w Afryce na południowej części Sahary. W Polsce od kwietnia do października.

Na północnych obrzeżach Alp jest rzadki, ale regularnie spotykany na rozległych bagnach. Mimo że jego ofiarą często padają żmije, nie jest on odporny na ich jad i polując, musi zachowywać dużą ostrożność. Szybując lub zawisając nad ziemią z opuszczonymi szponami wypatruje zdobyczy, na którą spada jak skoczek spadochronowy lub pikuje z na wpół zwiniętymi skrzydłami. Łapie ofiarę przy głowie nieopierzonymi szponami i natychmiast ją zjada albo przenosi na pobliską skalę lub drzewo.

Zjada głównie zaskrońce, poza tym jaszczurki i różne płazy. Stosunkowo małe gniazdo umieszcza na wysokiej sośnie lub dębie w lesie przylegającym do jego rewiru. Samiec i samica wspólnie wysiadują jaja oraz wychowują młode przez 9-11 tygodni.

 Gadożer
Gadożer

1 Comment

  1. Winio

    Ale fajna nazwa ptaka, taka straszna:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *