Gajówka

Skromnie ubarwiona gajówka nie ma charakterystycznych cech upierzenia. Ptak wędrowny, przebywa u nas od maja do września.

Ptak ten jest mniejszy od wróbla (14 cm). Upierzenie z wierzchu jednolicie szarobrązowawe, od spodu nieco jaśniejsze. Stosunkowo krótki dziób i ogon.

Można go spotkać w Europie z wyjątkiem najdalszych południowo-zachodnith regionów i dalekiej północy. Zimuje w Afryce na południe od Sahary.

Często odzywa się rytmicznym ?wed-wed-wed”. Śpiew jest głośny i melodyjny, składający się z długich i szybkich strof o nieco organowym brzmieniu.

Środowiskiem gajówki są gęste zarośla i krzewy, bogate w podszyt lasy i parki, zdziczałe ogrody.

1 lęg w roku (maj do lipca). Gniazdo ma dość luźną konstrukcję z traw i korzonków, jest umieszczane nisko nad ziemią, w gąszczu roślin. 4-6 nieregularnie brązowawo plamkowanych jaj jest 13-14 dni wysiadywanych przez samca i samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 10-13 dni.

Pożywieniem są owady, pajęczaki, a jesienią wiele rodzajów jagód.

 Gajówka
Gajówka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *