Głuszek

Inna nazwa: trznadel głuszek

Głuszek jest małym ptakiem z rodziny trznadlowatych (Emberizidae).

Gniazduje w południowej Europie, południowej Afryce, na Bliskim Wschodzie i na wyżynach Środkowej Azji. Północna granica występowania przebiega przez Francję, Niemcy i niektóre pasma Karpat.

Do Polski zalatuje wyjątkowo, stwierdzony 4 razy.

Zasiedla tereny suche i ciepłe, zwykle południowe zbocza gór porośnięte trawami i kępami krzewów. Lubi sąsiedztwo skał.

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Głuszek jest większy od wróbla. Samiec ma szarą głowę z czarnym rysunkiem. Podbródek i górną część piersi srebrzystoszare. Spód ciała cynamonowobrązowy.

Na skrzydłach ma dwa wąskie, jasne paski. Ogon ciemny, skrajne sterówki białe. Samica jest nieco bardziej matowa. Jej ciemny rysunek na głowie jest bardziej brunatny. Osobniki młodociane są gęsto, brązowo paskowane.

Odzywa się wysokim i krótkim tsip. Przypomina nieco śpiew strzyżyka lub pokrzywnicy z wplecionymi tsip.

Głuszek gniazdo buduje pomiędzy blokami skalnymi i kamieniami, w szczelinach skał lub w gąszczu krzewów.

Pożywieniem tego ptaka są nasiona, w sezonie lęgowym również owady.

Lęgi rozpoczyna w kwietniu; 1 lub 2 razy w roku.

Samica tego gatunku składa 4?6 białawych, czarno kreskowanych i pokrytych nieregularnymi liniami jaj.

Wysiaduje głównie samica 12?13 dni i 10?13 dni karmi pisklęta w gnieździe.

Po wylocie z gniazda młode są dokarmiane przez oboje rodziców.

Głuszek

Głuszek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *