Górniczek

Górniczek ma 16,5 cm, waży 36 g.

Jaskrawy, czarnożółtawy rysunek na twarzy, pierzaste uszy, stosunkowo długi ogon z białymi sterówkami zewnętrznymi. Szata zimowa samca i samicy mniej kontrastowa, pierzaste uszy prawie niewidoczne.

Śpiewa na kamieniach lub krążąc wysoko w powietrzu.

Zimą w małych stadkach.

Górniczek wabi ?tsip”; w locie ?tsi-di-duij”.

Śpiew tego ptaka to krótkie, pośpieszne, szczebiocące strofy.

Środowiskiem górniczka są kamienista tundra, góry ponad granicą drzew, skaliste wyżyny.

Pożywieniem tego ptaka są owady, pająki i nasiona.

Lęgi górniczka przypadają na miesiące: maj – lipiec, 3-4 jaja, jaja wysiadywane są 11-12 dni, młode w gnieździe 9-12 dni; 1-2 lęgi rocznie.

Ptak ten gniazdo ma na ziemi.

 Górniczek
Górniczek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *