Grubodziób

Grubodziób występuje w Eurazji i północnej Afryce.

Ptak ten ma najmocniejszy dziób.Krępa budowa, krótki ogon i masywny dziób nadają sylwetce ptaka ociężały wygląd. Ten mie­szkaniec lasów liściastych i mie­szanych, odżywiający się głównie nasionami takich drzew, jak grab, wiąz i buk, słynie także z rozłupy­wania orzechów laskowych albo pestek wiśni i śliw.

Doświadczalnie stwierdzono, że dla zgniecenia pe­stki oliwki – którą grubodziób roz­łupuje bez trudu – trzeba zasto­sować nacisk 45 kg. Wydaje się to niewykonalne dla tak małe­go ptaka!

To jeden z najoryginalniejszych naszych ptaków. Efekty pstrego ubarwienia w rozmaitych tona­cjach beżu i brązu, porozrywanych okienkami białych i czarnych pól, wzmacnia fantazyjne ponacinanie i ufryzowanie środkowych lotek.

Niezwykłą sprawność w rozłupywa­niu twardych nasion grubodziób zawdzięcza dużej, wzmocnionej czaszce, tęgiemu dziobowi i silnym mięśniom policzkowym.

Grubodziób jest mistrzem ukry­wania się w zieleni, skąd bacznie śledzi wszystko dokoła. Najłatwiej obserwować go podczas kwietnio­wych toków. Wtedy samiec raz po raz przelatuje z jednego wierz­chołka drzewa na drugi; w locie pstrokatość jego szaty uwidacznia się najdobitniej.

W gęstwinie drzew takie upierzenie kamufluje grubodzioba znakomicie, a zre­sztą dzięki masywności dzioba nie sprzedałby tanio swojej skóry.

Grubodziób

Grubodziób

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *