Hełmiatka

Długość ciała hełmiatki – 55 cm, rozpiętość skrzydeł – 70 cm.

Zamieszkuje większe jeziora i stawy zarośnięte gęstą roślinnością z podwodnymi łąkami na głębokości 2-4 m mającymi duże i głębokie ?oczka” czystej wody.

Żeruje w wodzie, nurkując lub gruntując w poszukiwaniu roślin wodnych oraz zwierząt.

Gnieździ się pojedynczo lub w niewielkich koloniach na zwałach starej trzciny lub na lądzie, pod osłoną roślin. Na lęgowiska przylatują skojarzone już jesienią na zimowiskach pary. Młodymi opiekuje się samica, samiec opuszcza gniazdo w początkowym okresie wysiadywania przez nią jaj.

W Polsce 10-20 par gnieździ się na Mazurach, głównie w rejonie jeziora Śniardwy; w innych rejonach kraju spotykana bardzo rzadko.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

 Hełmiatka
Hełmiatka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *