Hubara

Gatunek z rodziny dropi.

Długość skrzydła 31-43 cm, ciężar 1,1-2,7 kg.

Samiec i samica ubarwione jednakowo; wierzch ciała mają piaskowożółty z bardzo delikatnym poprzecznym rysunkiem, na głowie krótki czub z czarnych z białymi końcami piór, z boków szyi, począ-wszy od pokryw usznych aż do jej nasady, wyrastają długie, czarne lub czarnobrązowe pióra, tworząc charakterystyczne zgrubienia.

Spód ciała jest biały, na wolu ciemno nakrapiany, na brzuchu i pokrywach podogonowych czarno pręgowany.

Hubara zamieszkuje stepy, półpustynie i pustynie.

Ptak ten żywi się pokarmem mieszanym, składającym się z pędów i nasion roślin oraz z bezkręgowców.

Wyprowadza 1 lęg w roku, w zniesieniu 1-3 jaja.

Hubara jest wędrowna i osiadła.

Występuje w północnej Afryce oraz zachodniej i środkowej Azji.

Do Polski zalatuje wyjątkowo, obserwowana 5 razy.

 Hubara
Hubara

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *