Jarzębatka

Prążkowany spód; u dorosłych ptaków żółte oczy. Skryta, trudno ją zobaczyć.

Ptak ten ma 15 cm. Prążki na spodzie dobrze widoczne tylko u samców, samice i młode są jaśniejsze.

Śpiew podobny do śpiewu gajówki, z terkoczącą frazą.

Występuje na obrzeżach lasów, wrzosowiskach, żywopłotach z ciernistymi krzewami. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym spotykanym na niżu. Miesiące: IV-IX (V-VIII).

Rozległy obszar występowania jarzębatki sięga na wschód aż do środkowej Azji, a jego zachodnia granica przebiega przez południowe Niemcy i Szwajcarię. Biotop bardzo często dzieli z gąsiorkiem. W niektórych regionach jarzębatka jest zagrożona. Zaniepokojona może porzucić jaja, a nawet pisklęta.

 Jarzębatka
Jarzębatka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *