Jaskółka dymówka

Długość ciała jaskółki dymówki to 19 cm, rozpiętość skrzydeł 33 cm, ciężar 16-21 g.

Jest ptakiem związanym z osiedlami ludzi.

W okresie lęgowym zamieszkuje zabudowania wiejskie, później tereny otwarte w pobliżu trzcinowisk lub wiklinowisk, gdzie w nocy dymówki gromadzą się w duże stada. Wyprowadzają dwa lęgi w roku. Gniazdo budują oboje rodzice. Zakładają je wewnątrz budynku, przy ścianie lub belce, niekiedy pod mostem, w postaci ćwiartki przylepionej kuli. Gniazdo, otwarte z wierzchu, zbudowane jest ze zlepionych śliną grudek błota zmieszanych ze słomą, sianem, niekiedy gnojem. Wyściółkę tworzą sierść, włosie i pióra. Młode jeszcze przez kilka dni po uzyskaniu samodzielności wracają na noc do gniazda.

Dymówka zamieszkuje Europę, północną Azję i duże obszary Ameryki Północnej. Ptaki z terenu Polski zimują w południowej Afryce.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

 Jaskółka dymówka
Jaskółka dymówka

1 Comment

  1. Paulina

    bardzo fajny opis i strona

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *