Jaskółka oknówka

Oknówki są ptakami stadnymi, w odpowiadającej im okolicy mogą być bardzo liczne. Są to ptaki wędrowne, przebywające u nas od końca kwietnia do końca września.

Ptak ten jest wyraźnie mniejszy i smuklejszy od wróbla (13 cm). Charakterystyczną cechą jest czysto biały spód ciała i biały kuper. Wierzch ciała czarny z metalicznym połyskiem. Ogon rozwidlony. Ptaki młode z wierzchu ciemnobrązowe, od spodu brudnobiałe.

Występuje w całej Europie z wyjątkiem Islandii. Zimuje w Aftyce, na południe od Sahary.

Jaskółka oknówka często nawołuje ?trr-trr”, ?brriid” lub ?dszyrb”. Głos ostrzegawczy brzmi jak wysokie i przenikliwe ?ci-ir”. Śpiew składa się z szeregu ćwierkań, pisków i świergotów, jest mniej urozmaicony niż u dymówki i nie zakończony trelem.

Oknówka gniazduje w osiedlach ludzkich, przede wszystkim na wsiach, niewielkich grupach zabudowań i na peryferiach miast. Owady łowi nad otwartymi przestrzeniami i wodą.

Zwykle 2 lęgi w roku (od maja do września). Gniazdo w postaci podwieszonej pod okapem czarki, wykonane ze zlepionych ze sobą grudek gliny, ma okrągły otwór wlotowy i jest umieszczane na zewnątrz budynków. Jaja (4-5) białe – czasem delikatnie czerwonawo nakrapiane, wysiadywane zarówno przez samca jak i przez sa-micę. Wysiadywanie trwa 14-16 dni, a młode przebywają w gnieździe 16-25 dni.

Odżywia się drobnymi owadami chwytanymi w locie.

 Jaskółka oknówka
Jaskółka oknówka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *