Kalandra szara

Kalandra szara to gatunek z rodziny skowronków.

Długość ciała około 20 cm, długość skrzydła 11-13,5 cm, ciężar około 60 g.

Upierzenie samca i samicy podobne ? rudoszarobrunatne z ciemniejszymi kreskami z wierzchu, białopłowe od spodu, lekko kreskowane na piersi.

Od innych skowronków (prócz kalandry posępnej) różni się czarną, przerwaną półobrożą na szyi.

Zamieszkuje otwarte przestrzenie, stepy i tereny rolnicze.

Latem odżywia się prawie wyłącznie owadami, jesienią i zimą – głównie pokarmem roślinnym.

Gnieździ się na ziemi. W zniesieniu 4-5 jaj.

Kalandra szara jest częściowo wędrowna. Występuje w południowej i południowo-wschodniej Europie, północno-zachodniej Afryce, w Turcji, Iranie i Turkmenii.

Zimuje w południowych częściach areału.

Zalatuje do zachodniej, środkowej, a nawet północnej Europy.

W Polsce stwierdzono jej obecność 4 razy.

 Kalandra szara
Kalandra szara

1 Comment

  1. minisamra

    Chciałabym zobaczyć tego ptaka, te które są tak mało dostępne w Polsce najbardziej mnie interesują. Zobaczyć ptaka, którego tak rzadko można spotkać – bezcenne.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *