Kaniuk

Kaniuk zwykle siedzi wysoko na stupach i wierzchołkach drzew. Lot ma podobny jak mewa, miękko szybuje ze skrzydłami ułożonymi w kształt litery V, często zawisa w locie trzepocącym.

Długość kaniuka to 33 cm; siąg 80-90 cm. Wielkości pustułki. Skrzydła długie, spiczasto zakończone, szerokie przy tułowiu, sprawiają wrażenie trójkątnych. Ogon krótki.

Odzywa się miękkim, gwiżdżącym ?kjiit”. Głos ostrzegawczy podobny do głosu rybitwy.

Kaniuk to rzadki ptak gniazdowy w zachodniej Hiszpanii i Portugalii; ma tendencję do rozszerzania zasięgu. Gnieździ się na stepach i półpustyniach, a także na terenach rolniczych z pojedynczymi drzewami.

Chwyta głównie myszy, ale nie gardzi też małymi ptakami, gadami i owadami. Pisklęta wychowuje w gniazdach na drzewach.

 Kaniuk
Kaniuk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *