Kapturka

Kapturka to bardzo pospolity gatunek, występujący w różnych środowiskach i dający o sobie znać melodyjnym śpiewem. Gatunek wędrowny, u nas przebywa od kwietnia do października. Od pewnego czasu kapturki są obiektem badań nad zmysłem orientacji ptaków wędrownych. Od wielu tysiącleci ten środkowoeuropejski ptak wędrował jesienią w kierunku poludniowo-zachodnim, a od 1959 roku obserwuje się zmianę tego obyczaju i wędrówkę także w kierunku północno-zachodnim. Wiele kapturek wędruje jesienią w kierunku Wysp Brytyjskich. Liczebność zimujących ptaków na południu Wielkiej Brytanii i Irlandii znacząco i stale wzrasta. Jako przyczynę tego zjawiska badacze uznają bardzo popularne dokarmianie ptaków zimą na Wyspach Brytyjskich, także w ogrodach i parkach.

Kapturka jest mniejsza od wróbla (14 cm). Ubarwiony raczej szaro, samce z czarną czapeczką, a samice i młode ptaki z brązową. Spód ciała nieco jaśniejszy, a skrzydła ciemniejsze od grzbietu. Samice bardziej brązowoszare. Jesienią, w czasie pierwszej wędrówki, można rozpoznać młode samce na podstawie pojedynczych brązowych piórek na czarnej czapeczce.

Występuje w prawie całej Europie z wyjątkiem Islandii i północnej części Skandynawii. Zimuje w Afryce Północnej, a także w zachodniej i południowej Europie oraz na południu Wielkiej Brytanii.

Zaniepokojony woła twardym ?tekk tekk tekk”, które przechodzi w ciąg terkotania u przestraszonego ptaka. Śpiew kapturki należy do jednego z piękniejszych wśród naszych krajowych ptaków i składa się z dźwięcznych, fletowych tonów kończących strofkę rozpoczynającą się cichym świergotem. Zakończenie pieśni jest dość charakterystyczne i na jego podstawie najłatwiej jest wykryć obecność tego ptaka.

Środowiskiem tego ptaka są różnego typu lasy i zadrzewienia o bogatym podszycie, ogrody i parki z licznymi gęstymi krzewami, nawet w centrum miast. Kapturkę spotyka się w ogrodach częściej niż gajówkę, którą dawniej nazywano pokrzewką ogrodową.

2 lęgi w roku (maj do lipca). Luźne, trochę jakby niedbale zbudowane, czarkowate gniazdko o dokładnie uformowanej niecce jest zbudowane z traw i korzonków z odrobiną mchu. Jest umieszczane w krzewach lub młodych drzewach, zwykle poniżej. 1,5 m. Jaja (4-6) jasnobrązowe, ciemniej plamkowane, przez 10-16 dni wysiadywane przez samca i samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 10-15 dni.

Pożywieniem kapturki są owady, pajęczaki, a jesienią także jagody.

 Kapturka
Kapturka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *