Karliczka

Karliczka ma 18 cm, waży 50 g.

Bardzo mały chruściel z jednolicie szarym dziobem; nogi blade, oliwkowozielone; grzbiet brązowy do czerwonobrązowego, z licznymi białymi smugami i małymi plamkami; boki głowy, podgardle i spód ciała łupkowoszare, boki i podogonie czarnobiało pręgowane.

Samica taka sama jak samiec, ale trochę jaśniejsza i mniej kontrastowa.

Bardzo trudna do obserwacji.

Samiec na początku okresu godowego daleko słyszalne, drewniane, ochrypłe ?rrrrrr” lub ?tjuirr” przypominające kaczora cyranki i żabę wodną, strofa trwa 1-2 s.

Środowiskiem karliczki są stojące 10-50 cm pod wodą, bogate w kryjówki łąki turzycy i ?słodkich traw” w zaroślach przybrzeżnych jezior, stawów, rzek.

Pożywieniem tego ptaka są owady, robaki, ślimaki oraz delikatne części roślin.

Lęgi karliczki odbywają się w miesiącach: maj – lipiec, 6-9 jaj. Wysiadywanie jaj trwa 17-20 dni, młode w 5 tygodniu zdolne do lotu.

Gniazdo karliczki znajduje się często na kępach turzycy lub u podnóża krzaków krwawnicy.

 Karliczka
Karliczka

1 Comment

  1. Jacek Wierzejski

    Na zdjęciu jest wodnik a nie karliczka.

    Reply

Odpowiedz na „Jacek WierzejskiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *