Kazarka

Kazarka to gatunek z rodziny kaczkowatych, grupy kazarek.

Długość ciała 62-68 cm, długość skrzydła 31-40 cm, ciężar 1-1,6 kg.

Samiec jest większy od samicy.

W szacie godowej całe ciało ma rdzawe z wyjątkiem czarnej obroży na szyi, czarnego ogona i lotek oraz zielonego lusterka.

Samica jest ubarwiona podobnie do samca, jednakże znacznie jaśniejsza i pozbawiona czarnej obroży.

Samiec w upierzeniu letnim i młode są podobne do samicy.

Kazarka zamieszkuje jeziora w strefie stepów i półpustyń, w górach dochodząc do 3000 m n.p.m.

Żywi się pokarmem w większej części roślinnym, zbieranym częściej na lądzie niż na wodzie.

Gniazdo umieszcza w norach, rozpadlinach skalnych, dziuplach, a także w starych gniazdach drapieżników.

Wyprowadza 1 lęg w roku, w zniesieniu 8-12 jaj; wysiaduje tylko samica, podczas gdy samiec czuwa w pobliżu gniazda, a potem bierze udział w wychowie młodych.

Kazarka jest wędrowna.

Występuje w Eurazji – od obszarów śródziemnomorskich do Poamurza.

Zimuje w południowej Europie, północnej Afryce i południowej Azji.

Do Polski zalatuje wyjątkowo, obserwowana około 10 razy.

 Kazarka
Kazarka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *