Kazuar hełmiasty

Jest to ptak z rzędu kazuarowych zamieszkujący tereny północno-wschodniej Australii i Nowej Gwinei.

Wysokość do 1,8 m, waga: 70 – 85 kg.

Zamieszkuje tereny Queensland, które porośnięte są dżunglą, w której występują zbiorniki słodkiej wody, gdzie cały rok panują podobne warunki klimatyczne i okres wegetacyjny roślin trwa cały rok.

Pożywieniem są opadłe z drzew orzechy i owoce, sporadycznie ryby, jaszczurki i żaby.

W czasie godów samiec wydaje dźwięki wabiące partnerkę. Po złożeniu 2-8 jaj oddala się od gniazda, którym jest zagłębienie w ziemi. Za ich wysiadywanie odpowiedzialny jest samiec. Inkubacja jaj trwa 52 dni. Pisklęta zaraz po wykluciu podążają za ojcem, który opiekuje się nimi do uzyskania samodzielności.

Kazuar jest samotnikiem. Często można usłyszeć jego głos, lecz jest bardzo płochliwy. Jego terytorium znajduje się w pobliżu zbiornika wodnego. Ptak ten jest doskonałym pływakiem. Ma on doskonały słuch. Potrafi wyskoczyć na wysokość 1,5 m. Zmuszony do walki jest bardzo agresywny.

Kazuary hełmiaste są zagrożone wyginięciem. Rdzenni mieszkańcy Nowej Gwinei łapią młode kazuary i hodują je dla mięsa, które stanowi dla nich przysmak. Z ich kości wyrabiają sztylety i ostrza do strzał. Kazuary trzymane w klatkach są bardzo niebezpieczne dla człowieka.

Kazuar hełmiasty z młodym

Kazuar hełmiasty z młodym

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *